понедељак, 7. мај 2018.


МИЛОМИР ГЛАВЧИЋ ДОНИРА СКЕНЕР ВРЕДАН 247 500 ЕВРА

У петак. 04. маја, у Краљеву је потписан уговор о новој донацији добротвора из Канаде Миломира Главчића, чија ће помоћ граду на Ибру, после куповине скенера за нашу болницу у Краљеву премашити  два милиона евра

 


Људина Миломир Главчић био је тек младић, када је пре више од 70 година отишао из Србије, али никада није заборавио своју земљу и људе којима је помоћ потребна.
Све приче везане за тог човека који другима помаже од срца и зато што се радује осмесима на лицима оних којима је помогао, чудесно су лепе. У сваку стаје прича о људскости и хуманости, а овај, некада босоноги дечак из села Попе код Јошаничке Бање, жали једино што нема неку нафтну платформу како би могао баш свима који му се обрате – да помогне. Нада се, каже, да ће му у хуманости помоћи и други који то могу. Србији је овај добри човек до сада поклонио више од седам, а Краљеву  више од два милиона евра.

Данас су Мирољуб Дугалић, новинар из Краљева и директор Опште болнице ''Студеница''  др Зоран Мрвић потписали Уговор о Главчићевој донацији граду на Ибру, за коју добротвор из Канаде уплаћује на рачун добављача 247.500 евра. Како је на конференцији за новинаре појаснио Дугалић, иначе дописник ''Политике''  из Краљева и човек у којег Миломир Главчић има велико поверење, па због тога представља и неку врсту ''везе'' добротвора са Краљевом. Осим скенера, Главчић је обећао да ће размотрити и молбу челника наше болнице којој гравитира око 500.000 људи, да донира и сет за лапараскопску хирургију вредан око 80.000 евра (онај који доктори сада користе стар је 14 година).
- Са овом донацијом, после изградње моста, куповине магнетне резонанце и других ситнијих апарата за краљевачку болницу, изградње вртића на Берановцу, вредност укупно донираних средстава за град на Ибру премашиће два милиона евра – истакао је Дугалић, преносећи свима поздраве добротвора, који је уз ову донацију и најближима послао још око 50.000 евра.
Начелник Рашког управног округа подсетио је на све раније помоћи Миломира Главчића Краљеву, Рашки и родном крају и транспарентност у трошењу средстава донираних  за иградњу путева, школа, домова културе на подручју Рашког округа.
- Господин Главчић жели да задржи људе да остану у Србији, да им у њиховој земљи омогући квалитетнији живот, а ми смо са своје стране учинили све да се зна  за шта је сваки динар његових донација утрошен – рекао је захваљујући се на донацији начелник Рашког округа. 
Марица Мијаљовић, заменица градоначелника Краљева такође се захвалила Миломиру Главчићу који, како је истакла, никада није заборавио људе земљу из које је отишао, а ни то колико је здравље важно, па помаже баш у тој области.
Према подсећању директрора Опште болнице ''Студеница''  др Зорана Мрвића, куповина магнетне резонанце коју је 2015. године Главчић донирао Краљеву била је прави потез, запослени у болници захвални су добротвору и на куповини дефибрилатора вредног 6.000 евра у августу прошле године, а куповина још једног скенера смањиће листе чекања, јер пацијенти у Краљеву данас чекају између четирии и шест месеци на преглед на скенеру.
- Краљеву је још један скенер неопходан,  јер постојећи пре подне ради за болничке, а само поподне за екстерне пацијенте, стар је девет година, на њему је обављено 5.918 прегледа, а рендгенска цев последњи пут је замењена крајем 2016. године и неопходна јој је замена до краја јуна – појаснио је др Мрвић.
Он је подсетио да, када је у питању донација, не постоји потреба расписивања јавне набавке. Тражећи најповољнију понуду, због велике конкуренције међу добављачима, стручне службе наше болнице су успеле да спусте цену са 320.000 на 247.500 евра.
 Апарат је најновије генерације из 2017. године и Краљево ће бити први град у Србији који ће имати 80-редни 64-слајсни скенер са великом прецизношћу снимака – навео је др Мрвић, најавивши да ће новац добротвор уплатити дректно добављачу и да од тренутка потписивања уговора траје рок од 60 дана за испоруку апарата.
Новинар Мирољуб Дугалић подсетио је да ће се на седници градске скупштине, почетком наредне седмице, наћи предлог да улица са десне стране Ибра, на рибничкој страни, од моста Миломира Главчића до кружног тока у Рибници – понесе Главчићево име и позвао је одборнике да тај предлог подрже.
Занимљиво је да Миломир Главчић помаже Краљеву у којем има само рођаке и због једног невероватног догађаја. Када је за време Другог светског рата, после бомбардовања Београда у којем је шегртовао, дечкић Миломир Главчић кренуо кући у Рашку, путовао је без динара за храну. Док је гладан седео на београдској железничкој станици, неки човек сео је поред њега да презалогаји.
Питао је и њега да ли је гладан, али Миломир из учтивости одговара да није. На то човек извади једно јаје и хлеб, рекавши:  ''Узми мало, заварај ту глад''. У возу су се мало боље упознали, а када се испоставило да су током ноћи партизани минирали пругу и да се ка Рашки возом даље не може, Миломир је одлучио да преспава у чекаоници на станици. Човек га је одвео код свог пријатеља у Рибницу, где је и Миломир преспавао и почашћен храном.
'' У тешкоћама, ко год да је у питању, појединац, група људи, град, увек се јави неко да помогне. Тако и ја Краљеву. Човека који ми је те ноћи помогао – никада више нисам видео, али га никада нисам заборавио'' - испричао је једном добротвор из Канаде.
Миломир Главчић Краљеву је за изградњу моста преко Ибра даривао миллион евра, Општој болници купио магнетну резонанцу, сваке године помаже своје рођаке који овде живе, а помогао је и бројне људе који су му се обратили за помоћ. Доста и за неколико живота, а Миломиру Главчићу довољно за овај један који је људима посветио на најлепши могући начин.
Текст и фото Марина Миљковић - Дабић

Нема коментара:

Постави коментар