уторак, 8. мај 2018.


ПОКРЕТНИ ДИГИТАЛНИ МАМОГРАФ


 ОД ИДУЋЕГ УТОРКА КРАЉЕВУ





После озбиљних договора и припрема, од уторка, 15. маја , покретни дигитални мамограф поново ће бити у Краљеву и доступан свим суграђанкама од 50. до 69. године старости. 
Тим поводом нашу установу данас су посетили директор Центра за радиологију КЦ Ниш, проф.др Драган Стојанов и главни техничар Ивица Милошевић и на радном састанку са директорком Дома здравља Краљево мсц.др Мирјаном Крчевинац, директором Опште болнице ''Студеница'' Краљево др Зораном Мрвићем и сарадницима,   договорено је на који начин ће се скрининг кампања, чији је покровитељ Министарство здравља, одвијати у Краљеву.
Мамограф ће испред Поликлинике бити инсталиран идућег понедељка, да би већ прве пацијенткиње преглед обавиле у уторак. Договорено је да дневно ( од 9 до 17 часова), 40 жена буде подвргнуто прегледу. Преглед је бесплатан  и може се обавити уз здравствену књижицу, у обзир долазе и неоверене. Упут онколога и пратећа медицинска документација потребни су за жене између 40 и 50 година старости.  За заказивање прегледа у функцији ће бити и телефонски број, који ће накнадно бити саопштен јавности. Сви резултати достављаће се Дому здравља, да би се направила јединствена база података. Уколико буде позитивних налаза пацијенткиње ће се одмах упућивати на даље лечење.
Након овог састанка, одржан је још један са тимовима Дома здравља Краљево и Опште болнице ''Студеница'' који ће бити одговорни за спровођење кампање.
Покретни мамограф ће бити у Краљеву све док буде заинтересованих суграђанки за преглед.  Ово је прави начин да се промене на дојци открију у што ранијем стадијуму  и ако је потребно предузму мере лечења, јер је при раном откривању рак дојке излечив.


  






Нема коментара:

Постави коментар