недеља, 7. јун 2015.

Седница Хируршке секције Српског лекарског душтва


У ЗНАК СЕЋАЊА НА ДР ЛУКИЋА


- На састанку Хируршке секције Српског лекарског друштва 350 хирурга, академика и пензионера. – Од седам предавања три одржали краљевачки хирурзи и показали да су у појединим областима корак испред осталих. – У септембру Краљево домаћин дечјим хирурзима





Годишњица смрти краљевачког хирурга Слободана Лукића повод је да Општа болница „Студеница“ буде домаћин састанка Хируршке секције Српског лекарског друштва. Традиционални скуп коме је присуствовало 350 хирурга из здравствених установа са простора целе Србије, међу њима академика и пензионисаних лекара, показао се као још једна прилика да се о озбиљним темама разговара на највишем нивоу.
Више пута је доказано колико је врхунско лечење скупо, па поред тога што Србија има довољно квалитетног кадра и даље недостају бројне неопходне ствари, пре свега технологија и услови рада. Краљевачки састанак је био прилика за подсећање колико у таквим околностима хирурзи настоје да инвентивношћу и сналажљивошћу надокнаде све оно што недостаје, а то није увек лако ма колико се трудили да пацијенту пруже највише од онога што се у постојећим околностима може.
Састанци Хируршке секције су тек повремено тематски, овај одржан у Краљеву један од оних који то нису а на коме је представљено седам радова, три краљевачких хируга, а четири еминентних универзитетских професора.
Радови краљевачких хирурга доказују да прате актуелна дешавања у овој области и потврђују да у неким сегментима иду корак испред колега из других градова Србије. У поређењу са светским искуствима знатно заостајање односи се само на опрему за свакодневни рад чији се недостатак надокнађује на различите начине.
Хируршка секција наставља мисију едукације и дружења хирурга са циљем да остане институција која представља интерес свих српских хируга без обзира на специјалност. До тога се стиже одржавањем досадашњег нивоа рада уз стално унапређивање добром организацијом и избором тема и еминентних предавача.
Након краљевачког састанка већ од 1. до 20. јуна следи традиционали састанак хирурга Србије и Републике Српске који се ове године одржава у Фочи, а редовна секција Хуруршке секције 25. септембра у Аранђеловцу. До краја године следе интернационални састанак хирурга у Панчеву, традициоанли сусрет са колегама из Румуније у Новом Саду и коначно београдски састанак 18. децембра. Скупови хирурга су прилика да се потраже одговори на бројне проблеме који се јављају у свакодневном раду и уједно предложе могућа решења за лечење бројних обољења.

Након успешне организације састанка општих хирурга у Општој болници „Студеница“ наговештавају да би већ у септембру Краљево могло да буде домаћин дечјим хирурзима из целе Србије.

Нема коментара:

Постави коментар