среда, 9. мај 2018.


ПОЧЕЛО ЗАКАЗИВАЊЕ ЗА МАМОГРАФ






Од уторка, 15.маја, почињу прегледи на покретном дигиталном мамографу који ће у Краљеву, испред Поликлинике, бити најмање три месеца, речено је на данашњој конференцији за новинаре. О начинима на који ће се скрининг кампања, под покровитељством Министарства здравља и у сарадњи са Клиничким центром Ниш, а на иницијативу Дома здравља Краљево одвијати, говорили су мсц.др Мирјана Крчевинац, директорка Дома здравља Краљево, мр сци. мед. др Зоран Мрвић, директор Опште болнице ''Студеница'' Краљево, као и прим.др Тамара Анђелковић, начелница Службе за здравствену заштуту жена и др Душица Александровић, шеф Онколошке службе.
Наше суграђанке су препознале значај превентивних прегледа, будући да је број оболелих од карцинома у порасту, те је одзив за скрининг прегледе све већи, рекла је директорка Дома здравља Краљево.
''Заказивање за мамографски преглед је већ почело. Дневно ће  40 жена од 50. до 69. године старости бити подвргнуте прегледу који је бесплатан и може се обавити уз здравствену књижицу, у обзир долазе и неоверене. Упут онколога и пратећа медицинска документација потребни су за жене између 40 и 50 година старости. Сви резултати биће достављени пацијенткињама на кућне адресе, најкасније 15 дана од дана прегледа. Уколико буде позитивних налаза пацијенткиње ће се одмах упућивати на даље лечење.  Детаљна упутства даваће обучене медицинске сестре у call centru, на број 301 – 633'', рекла је др Крчевинац.
''Ова кампања је прави потез свих који су у њу укључени. Наш дигитални мамограф је већ дуже времена неисправан, а у току је дигитализација аналогног мамографа, који ће нам много користити када буде пуштен у функцију. Позивам све наше суграђанке да се одазову скрининг прегледу на покретном мамографу који ће им бити доступан 3 месецa'', изјавио је др Мрвић.
У Дому здравља Краљево интензивно се спроводе скрининг прегледи за рано откривање рака дојке,  грлића материце и дебелог црева, рекла је прим.др Тамара Анђелковић, додајући да је ова кампања само наставак спровођења скрининга. Говорећи о значају превентивних прегледа, др Душица Александровић је нагласила да све жене, старости између 50 и 69 година, које у последњих годину дана нису обавиле мамографски пеглед,  то обавезно учине сада.
Телефон за заказивање 301 – 633 биће у функцији сваког радног дана од 12 до 14 часова.






Нема коментара:

Постави коментар