уторак, 15. новембар 2016.


ПРОСЛАВЉЕНА ЛЕКАРСКА СЛАВА




У понедељак, 14. новембра, свечано је обележен  празник Свети Козма и Дамјан, у народу познат као Свети Врачи. Козма и Дамјан су били браћа, родом из Азије. Упамћени су по добрим делима, па су од Бога добили дар исцељења. Уз помоћ тог дара поклањали су здравље душама и телима лечећи сваку слабост и болест. Према предању, светитељи су помагали болеснима не тражећи ништа за узврат ''ради добитка и богаћења – већ Бога ради'', па су у народу познати као Бесребреници. Осим у храмовима српске православне цркве и православним домовима, овај празник се обележава и у здравственим установама, па је тако у славу заштитника своје професије прослављен и у нашој установи.
Домаћин овогодишње лекарске славе је Служба за гинекологију и акушерство, а сечење славског колача је обављено уз саслужење свештенства Епархије Жичке. У име домаћина гостима се обратио начелник Службе
др Миодраг Стодић, који је здравственим радницима из Опште болнице ''Студеница'' и Дома здравља Краљево честитао славу, пожелевши што више излечених пацијената.


Следеће године ће домаћин лекарске славе бити Служба за интерне болести.  


 





Нема коментара:

Постави коментар