понедељак, 7. новембар 2016.


СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ТРИ ЗНАЧАЈНА ЈУБИЛЕЈА БОЛНИЦЕ

Општа болница ''Студеница'' јуче, данас, сутра





Првог дана новембра месеца обележена су три значајна јубилеја наше установе: 121 година од отварања прве грађанске болнице, 65 година од изградње зграде интернистичке и 20 година од отварања хируршке болнице. Свечаним програмом, који је подељен у три дела, представљен је историјат болнице, приказан филм који говори о периоду од разорног земљотреса који је погодио Краљево па до данас, а у трећем делу су представљени планови за даљи рад наше болнице. Поред многобројних званица из здравствених установа у окружењу, представника јавних и приватних предузећа, свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству здравља др Мехо Махмутовић, Небојша Симовић – начелник Рашког управног округа, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и заменица градоначелника Марица Мијајловић.

О самим почецима здравствене заштите у нашем крају говорила је
смс Марија Мијајловић – главна сестра наше болнице. Подсетила је на тешке услове у којима су тадашњи лекари и медицинске сестре пружали помоћ болеснима, као и на развој здравства кроз векове.

У другом делу програма, кроз филм ''Општа болница ''Студеница'' јуче – данас – сутра'', у продукцији Регионалне радио телевизије Краљево, представљена је болница у ванредним условима који су настали услед катастрофалног земљотреса. Захваљујући великом залагању свих запослених у нашој болници, у најкраћем року су пресељене све службе из интернистичке болнице која је била знатно оштећена, тако да је даље функционисање интернистичких служби настављено у хируршкој болници. Поред тога, приказан је период од реконструисања интернистичке болнице, њеног опремања које су помогле друштвено одговорне организације и појединци, као и сервисирање апарата и опреме која је неопходна за функционисање овако великог система.

Трећи део програма је био посвећен амбициозним плановима о којима је говорио први човек наше установе - др Зоран Мрвић. Захваљујући бројним донацијама уштеђена су значајна финансијска средства, што је искоришћено за враћање нагомиланих дугова. Резултат тога је чињеница да наша установа од првог марта ове године нема дуговања, па је направљена добра основа за будуће инвестиције. У том смислу, даљи кораци су везани за наставак обнове одељења смештених у хируршкој болници, набавку неопходне, савремене опреме, као и запошљавање лекара и медицинских сестара, у складу са важећим Кадровским планом.

Др Мехо Махмутовић – државни секретар у Министарству здравља, је упутио честитке запосленима у нашој установи поводом значајних јубилеја, а посебне похвале је изрекао руководству за досадашњи рад. Обећао је помоћ Министарства здравља у реализацији започетих пројеката (Пројекат централне стерилизације и енергетске ефикасности), у погледу набавке неопходне опреме, а и у решавању кадровских проблема.

Др Предраг Терић – градоначелник Краљева је поздравио присутне, нагласивши да Општа болница ''Студеница'' са својих 1 100 запослених представља колектив са највећим бројем радника у Краљеву. Због тога је уверен да ће, иако је Град одговоран само за установе примарне здравствене заштите, сарадња са локалном самоуправом бити квалитетна као до сада.


У свечаном делу програма учествовао је хор Основне школе ''IV краљевачки батаљон'' под руководством професорке Лидије Спаски, чијом песмом је на најлепши начин са овог скупа послата порука да Краљево има чиме да се поноси. 






Нема коментара:

Постави коментар