понедељак, 7. новембар 2016.


ОТКРИВЕНА ПЛОЧА ПОСВЕЋЕНА МИХАИЛУ ДИМИТРИЋУ






У уторак, 01. новембра, државни секретар у Министарству здравља др Мехо Махмутовић и директор наше болнице др Зоран Мрвић су свечано открили плочу посвећену Михаилу Димитрићу – архитекти чије је ауторско дело зграда хируршке болнице. Плоча је постављена испред главног улаза у хируршки блок, као подсетник на период од 1976. до 1996. године када је грађена ова болница. Грађевинско предузеће ''Каблар''  из Краљева је изводило радове на објекту, који за Краљевчане има посебан значај јер је градња финансирана делом и из средстава самодоприноса наших суграђана.

Михаило Димитрић је захвалио директору наше установе на указаној пажњи и истакао да је током изградње овог објекта употребио сво своје искуство које је стекао у Немачкој, Данској и Финској. Школован у Србији, а усавршаван у иностранству, имао је жељу да се врати у домовину и својим богатим знањем помогне краљевачкој болници. У томе је и успео.  Грађена по узору на велике европске болнице, у то време хируршка болница је била једна од три најмодерније грађевине тога типа у старој Југославији (поред клинике ''Ребро'' из Загреба и ВМА из Београда).
И данас се истиче својим идеалним архитектонским решењима, функционалним техно – економским блоком, пространим болесничким собама и  савременим операционим салама.





Нема коментара:

Постави коментар