четвртак, 27. октобар 2016.


МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
Обележавајући Међународни месец борбе против рака дојке Дом здравља Краљево, Општа болница „ Студеница“ и Завод за јавно здравља Краљево, организовали су конференцију за новинаре, на којој су о овој теми говорили мсц.др Мирјана Крчевинац, директорка ДЗ Краљево, др Звонимир Веселиновић, начелник Службе опште хирургије ОБ „Студеница“, др Верица Ђукић, епидемиолог у ЗЈЗ и др Mарица Башић, председница Друштва за борбу против рака“ Краљица Јелена Анжујска“.
Међународни месец борбе против рака дојке обележава се у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.
Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света.  То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 хиљада жена оболелелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.
„Према подацима нашег регистра за рак, односно „Батута“ од 2013.године и то су публиковани подаци, у нашој земљи регистроване су 3 594 оболеле жене од карцинома дојке, а исте године умрло 1 647 жена. На територији Рашког управног округа ситуација је као у целој нашој земљи. Просечно од 2002.године, па до 2014.године годишње оболи око 125 жена. Нажалост, на територији Краљева, Врњачке Бање и Рашке оболи дупло више жена него на територији Новог Пазара и Тутина. На територији Краљева просечно годишње оболи око 70 жена, а у Новом Пазару 22 жене.“, рекла је др Верица Ђукић.
Најраније регистроване оболеле жене су у раздобљу од 25.до 35.године, али  је двоструко већи код жена у старијем животном добу, а после 60.године живота тај број дотиже максимум, чуло се на конференцији за новинаре.
Рано откривање ове болести представља види секундарне превенције, каже мсц.др Мирјана Крчевинац, директорка ДЗ Краљево и додаје:
„ Ми смо са колегама из Опште болнице „ Студеница“ направили договор да се та примарна превенција, преглед здравих жена, обавља код изабраних лекара у службама за здравствену заштиту одраслог становништва и здравствену заштиту жена. Зато молим наше суграђанке, које желе преглед и сматрају да су потпуно здраве, да се обрате свом изабраном лекару који ће утврдити какво је стање, а према датом налазу пацијенткињу даље упутити на секундарни ниво здравствене заштите. То значи или код онколога, хирурга, на ултразвук или мамографију.“
„Наше суграђанке су главна карика.  Самопреглед ће научити код свог изабраног лекара. Касније, ако за то  буде потребе, хирургија и сви ми који се бавимо лечењем, имамо далеко лакши и успешнији посао, те је и излечење потпуно извесно, рекао је др Звонимир Веселиновић.
„Када је у питању карцином дојке, свака жена треба да верује својим прстима. Треба да одвоји само 10 минута месечно за самопреглед, за себе и свој живот. Груди су како симбол женствености и материнства,  тако, нажалост, и узрок смртности, казала је др Марица Башић.
 Циљна популација током активности у октобру су и здравствени радници различитог профила, пре свега гинеколози и лекари опште праксе чија је улога у овом Месецу борбе против рака дојке да информишу пацијенткиње да је преглед на рано откривање рака дојке потребан, пожељан и доступан, као и која врста прегледа се саветује зависно од година живота и наследних генетских фактора.

 Нема коментара:

Постави коментар