петак, 26. јануар 2018.


Европска недеља превенције рака грлића материце


ПРЕВЕНТИВОМ ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се сваке године крајем јануара у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције.
Препознајући значај ове кампање, Србија већ дванаести пут активно учествује у њеном обележавању, којој се придружују Општа болница ''Студеница'' и Дом здравља Краљево. На конференцији за новинаре о овој теми говориле су прим. др Тамара Анђелковић, начелница Службе за здравствену заштиту жена, др Душица Александровић, онколог у Општој болници „Студеница“ и др Верица Ђукић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Краљево.
„Рак грлића материце је болест која се најчешће јавља код жена између 35. и 50.године живота. Клиничка пракса међутим показује да се са овом болешћу некада суочавају и много млађе пацијенткиње, каже прим.др Анђелковић и додаје да је у питању болест која у премалигној или раној малигној фази не даје готово никакве симптоме који би могли да укажу на њено постојање, тако да је једини начин да се ова болест открије, редован превентивни гинеколошки преглед и узимање Папаниколау бриса.
Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. У нашој земљи 2014. године регистроване су 1122 новооболеле жене од рака грлића материце, док 415 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Нажалост, наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена, налази на трећем месту у Европи, одмах после Румуније и Молдавије. У Рашком округу, посебно у Краљеву, што је охрабрујуће, последњих година забележен је пад броја оболелих и са 14 оболелих жена на 100 000 најнижи у земљи, али ову стопу оболевања умањују подаци из Новог Пазара и Тутина где жене много мање оболевају од ове врсте карцинома. Од 1999.године до данас, у Краљеву је од рака грлића материце оболело 430 жена.
Др Душица Александровић, онколог, каже да сваке године у Србији има 30 хиљада новооболелих од разних облика малигнитета,а  20 хиљада сваке године умре од неке врсте рака. Она је поручила да сви требеа да се трудимо да би се овај број смањио.
„ Променом начина живота ( смањењем пушења, телесне тежине, одрицањем од алкохола и прекомерног сунчања, као и појачаном физичком активношћу) за 30 одсто можемо да смањимо инциденцу малигнитета, каже др Александровић. Она је поновила да је „ боље спречити, него лечити“ и колико је важно да се болест открије у најранијој фази, када се болесница збрињава оперативним лечењем.
Осим генетских фактора, основни узрок за настанак рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом, коју сачињава више од 100 различитих типова вируса, 40 гениталних, од којих су типови 16 и 18 високог малигног потенцијала , који се смарају одговорним за настанак ове врсте канцера. Жене пушачи су у два пута већем ризику да оболе, него жене непушачи. Најчешћи начин преноса ХПВ инфекције јесте полни пут, али инфекција се врло лако може пренети и директним контактом са инфицираном кожом.
Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ.
Краљево се 1.јула 2014.године прикљућило програму Националног скрининга за рано откривање рака грлића материце. Он подразумева превентивне прегледе популације наизглед здравих људи,са циљем да се међу њима открију појединци који поседују ране знаке неке болести или факотре ризика за настанак болести. Скринингом за рано откривање рака грлића материце обухваћене су пацијенткиње од 20 до 65 година, а уколико су два ПАПА теста у размаку од годину дана негативна, следећи тест се ради након 3 године
Прошле године Служба за здравствену заштиту жена обавила је 8 731 превентивни преглед на рано откривање рака грлића материце. Од тог броја, код 1 172 жене установљено је и потврђено премалигно, код 11 рано малигно и код 11 малигно обољење.
Др Верица Ђукић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Краљево је истакла да је велики задатак подизање свести да је карцином грлића материце један од ретких који може да се спречи.
„Овај карцином је одраз економског неблагостања, јер се 85 одсто свих карцинома региструје у земљама које су економски и социјално на нижем нивоу. У свету годишње око 14 милиона људи оболи од малигних болести, од тога 6,6 милиона су жене од којих се код 8 % јавља карцином грлића материце“,казала је др Ђукић.
Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

    

Нема коментара:

Постави коментар