уторак, 14. новембар 2017.


ПРОСЛАВЉЕНА ЛЕКАРСКА СЛАВА




Српска православна црква и њени верници данас обележавају славу посвећену Козми и Дамјану, у народу познати као Свети Врачи. Према предању, светитељи су помагали и лечили људе не тражећи ништа за узврат ''ради добитка и богаћења, већ Бога ради'', па су у народу познати још и као свети бесребреници.

''Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље душама и телима, лечећи сваку слабост и сваку немоћ'', записао је Владика Николај Велимировић. После смрти светитеља, сахрањени су у месту Фереману, сходно Божјем откровењу, па остадоше чудотворци и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи до данас.

Осим у храмовима и црквама, празник се обележава и у здравственим установама, јер се ови свеци сматрају заштитницима лекарске професије.
Овогодишњи домаћин лекарске славе је била Служба за унутрашње болести Опште болнице ''Студеница'', а прослављена је у ресторану хируршке болнице у присуству бројних гостију и запослених у ОБ ''Студеница'' и Дому здравља Краљево.

У име домаћина, др Јордан Петровић – начелник интернистичке службе је поздравио госте и славу предао др Срђану Вукашиновићу, који ће са запосленима у служби педијатрије бити домаћин следеће године.



 




Нема коментара:

Постави коментар