понедељак, 18. септембар 2017.



ОБАВЉЕНИ БЕСПЛАТНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ





У складу са планом Министарства здравља, у недељу, 17. септембра, у периоду од 08:00 до 16:00 часова, обављени су превентивни прегледи за становнике Краљева и околине. Прегледи су подразумевали одређивање нивоа шећера у крви, ЕКГ и мерење крвног притиска, као и консултативни преглед лекара. Оваквом врстом прегледа обухваћени су и грађани који немају регулисано здравствено осигурање, а крајњи циљ је откривање здравствених проблема на време, како би и евентуално лечење било ефикасније.
Током овог дана, тимови сачињени од пет лекара и пет медицинских сестара су прегледали укупно 62 наших суграђана, највише оних који немају здравствену књижицу, па им оваква врста прегледа раније није била доступна.
Због поремећаја срчаног ритма и високих вредности шећера у крви, двоје пацијената је упућено на даље претраге код лекара интернисте и ендокринолога. Пацијенти који су имали висок ризик од добијања дијабетеса Тип 2 (њих десеторо) су уз савет лекара добили препоруке у вези исхране и физичке активности.
У непосредном разговору са грађанима који су дошли на ове прегледе, директор наше болнице, др Зоран Мрвић, чуо је само позитивна мишљења о овој акцији.
Током дана је уследила и посета државног секретара у Министарству здравља – проф. др Берислава Векића, који је обилазио болнице у којима су се спроводили бесплатни превентивни прегледи. Професор Векић није крио задовољство због затеченог стања у нашој болници, где су га сачекали пацијенти који су изнели похвале на рачун спроведене акције.

Бесплатни превентивни прегледи ће се спроводити сваког месеца, све у циљу раног откривања болести и очувања здравља становништва.

 



Нема коментара:

Постави коментар