среда, 26. април 2017.


ОБУКА МАТУРАНТКИЊА ЗА САМОПРЕГЛЕД ДОЈКЕ




У сарадњи са Друштвом против рака ''Краљица Јелена Анжујска'', а у оквиру пројекта ''Својом руком до здравља'', наша болница реализује активности усмерене на обучавање жена за самопреглед дојке.
  
Пројекат је суфинансиран од Града Краљева на прошлом конкурсу из области хуманитарно-здравствених активности и намењен је
матуранткињама Краљевачке Гимназије и Медицинске школе (средње школе које су учесници пројекта). Овај узраст је од Светске Здравствене Организације именован за циљну групу стицања навика за самопреглед дојке, пошто је ово животна доб у којој жене треба да отпочну да се самопрегледају. Обуку врше лекари хирурзи из наше болнице, заједно са  медицинским сестрама.
 Предавању је присуствовао и Градоначелник Краљева
 – др Предраг Терзић , као и чланица Градског већа задужена за здравство
 – прим. дрГордана Стојковић.
Др Предраг Терзић – градоначелник Краљева - је рекао да је Град учествовао у суфинансирању пројекта и похвалио идеју за реализацију истог. Веома је значајно обучити жене за самопреглед дојке, а још важније је што се та обука врши у школама, у узрасту када младе девојке треба да се упознају са значајем превентивног деловања.
Како је истакла др Маја Башић – председница Друштва против рака ''Краљица Јелена Анжујска'' - према подацима Републичког Завода за јавно здравље из 2012.године, број жена оболелих од рака дојке у Краљеву и Врњачкој Бањи је 70 на 100.000, што је изнад републичког просека (56 на 100.000).

Др Горан Камиџорац – хирург – је говорио о факторима ризика за настанак карцинома дојке и истакао да је потпуно излечење ове болести могуће само у случају када се болест открије на време, а у томе нам помажу самопрегледи.
 Овај пројекат је наставак републичког пројекта ЗДРАВЉЕ НА ДЛАНУ из прошле године, који је био усмерен на обуку  жена  у месним заједницама Рашког округа- Витановац, Витковац, Ушће, Адрани, Берановац,  (Град Краљево) Баљевац (Општина Рашка),  Ново Село (Општина Врњачка Бања).




Нема коментара:

Постави коментар