понедељак, 11. јануар 2016.


Без беба у новогодишњој ноћи


ПОКЛОНИ МАЈКАМА И БЕБАМА


- Без беба у новогодишњој ноћи и на Божић. – У првих осам дана тридесет беба из Краљева, Врњачке Бање, Новог Пазара и Тутина. – У краљевачком породилишту прошле године рођено 1.580 беба. - Мајкама и ове године ваучери на по 15 хиљада динара, пакетићи за негу пупка бебе, пакети са хигијенским средствима и упутствима за негу, исхрану и вакцинацију детета. – Краљевачко породилиште међу најбољима у земљи



Четвртог дана ове године било градоначелник Краљева Томислав Илић је са сарадницима, по традицији, посетио породилиште Опште болнице „Студеница“ и срећним мајкама које су добиле принову првих дана ове године уручио ваучере на по 15 хиљада динара. Судећи према подацима из породилишта година је почела неуобичајено скромно јер првог дана није рођена ни једна беба, али су мало оптимизма у борби против беле куге донела следећа два кад су на свет донешена два дечака и две девојчице. Краљевачко породилиште је месецима у назад место на које долазе породиље из Новог Пазара места која гравитирају овом граду па су неколико дана након нове године по једна беба са мајкама кренуле према овом граду и Тутину.
Колики се значај у Краљеву поклања повећању наталитета показује податак да је буџетом за ову годину планирано 60 милиона динара за надокнаду незапосленим мајкама и још 8,5 милиона за трећи покушај вантелесне оплодње.

Током претходне године у краљевачком породилишту је рођено 1.580 беба од којих 1.300 из Краљева што потврђује дискретни пораст који се и као такав сматра значајним. Очекује се да повећању у наредном периоду допринесе и специфична акција под називом „Колевка је највеће пространство“ која подразумева низ предавања на тему искорењавања беле куге.
Ни на Божић ситуација у породилишту није била много боља, али је резултат поправљен наредног дана кад су на свет дошла два дечака и једна девојчица. Уручујући пригодне поклоне њиховим мајкама градоначелник је потврдио основни циљ локалне самоуправе да доприноси повећању наталитета стварањем бољих услова за живот деци и њиховим родитељима, а том циљу треба да доприносе стално повећање износа који се из буџета издваја за ову сврху.

Првих осам дана у краљевачком породилишту, које се сврстава међу најбоље у Србији, рођено је тридесет беба из Краљева, Врњачке Бање, Новог Пазара и Тутина. Услови за привремени боравак у њима стално се побољшавају а претходне године је објекат опремљен са петнаест нових кревета. Директор Опште болнице др Зоран Мрвић потврђује да је хигијена на високом нивоу а исхрана спроводи према протоколу и препоруци Министарства здравља. Уз све то породиље добијају пакетиће за негу пупка бебе, а захваљујући годишњем уговору са компанијом МБ интернационал и пакете са хигијенским средствима и упутствима за негу, исхрану и вакцинацију детета. 



Нема коментара:

Постави коментар