уторак, 17. новембар 2015.

Лекари обележили сећање на заштитнике Козму и Дамјана


ЛЕПА РЕЧ БОЉА ОД БИЛО КОЈЕГ ЛЕКА



- Запослени у Служби за здравствену заштиту жена дају максимални професионални и људски допринос напорима да се колико год је то могуће очува, побољша и унапреди здравље бројних суграђанки и омогући да на најбезбеднији начин на свет донесу здраво потомство. – Годишњица Опште болнице „Студеница“ и Дома здравља Краљево. – Домаћин славе следеће године Служба гинекологије и акушерства


Краљевачки здравствени радници 14. новембра традиционално обележавају своју славу, Свете враче Козму и Дамјана, што је био повод да се и ове године окупе у великој сали Хируршког блока Опште болнице „ Студеница“ како би од светих бесребреника лекара затражили силу и благослов божији да искористе дар који имају и професију за коју су се определили обављају успешно и са љубављу. Обележавање славе је увек нова прилика за подсећање на дела својих заштитника, и поштовање које уживају у народу због ширења хришћанства и здравствених услуга без надокнаде.

Угостили су здравствени радници представнике локалне самоуправе, Рашког управног округа и друге, и окупљени око славског колача пажљиво слушали речи свештеника који их је подсетио да је сваки човек чудотворац у свом занимању. Захваљујући томе постоји и установа у којој су запослени и у којој свакога дана чине чуда лечећи  болесне и немоћне.
Домаћин овогодишње славе је Служба за здравствену заштиту жена чији су запослени дали максимални професионални и људски допринос напорима да се колико год је то могуће очува, побољша и унапреди здравље бројних суграђанки и омогући да на најбезбеднији начин на свет донесу здраво потомство.
- Ми смо само део великог тима окупљеног са циљем да болесном човеку помогне да оздрави, а здравом да спречи настанак болести. Лепа реч, људска топлина и помоћ оболелом могу да лече више брже и боље од било којег лека, а лекар као стручњак и човек не сме никада да прекине свету традицију да савесно и професионално брине о здрављу грађана. Данас је прилика је да се обавежемо да колико год смо чинили добро можемо да чинимо још боље, да своје знање и вештине примењујемо на најбољи начин, а у корист здравља наших суграђана – поручила је  у име Службе за здравствену заштиту жена примаријус др Тамара Анђелковић.
Свети Козма и Дамјан су лекарску професију узвисили до небеских висина, а данашњим лекарима постали пример који свако од здравствених радника треба да следи. Учитељи хуманости, посвећености и свих врлина које треба да прате ову професију поставили су задатак да генерације нових здравствених радника, вођени њиховим идеалима као светим циљевима, чувају углед, част и достојанство професије.
Уз жељу да се сви који се лече у здравственим установама што пре опораве и оздраве присутнима је упућен позив да се, уз добро здравље и много среће, расположени, насмејани и ведри, окупе на истом месту и следеће године када ће  домаћин славе бити Служба гинекологије и акушерства.
Оно што су пре 1.700 година започели свети врачи данас настављају лекари у новим условима који захтевају стицање нових вештина уз нову медицинску опрему и остварење само једне жеље, да што више људи буде здраво.
Краљевачки лекари ове године обележавају славу у посебним условима. На дан славе пре годину дана одржана је последња седница Управног одбора Здравстевног центра „Студеница“ на којој је донета одлука о брисању ове здравствене установе из регистра Агенције за привредне регистре. Обећање дато пре годину дана, да ће у Општој болници „Студеница“ и Дому здравља Краљево бити више активности, реновирање објеката, запошљавања нових младих радника и набавке нове опреме, у потпуности је испуњено.

Нема коментара:

Постави коментар