понедељак, 28. септембар 2015.


У Општу болницу стигла нова магнетна резонанца


 ПУШТАЊЕ У РАД НА КРАЉЕВДАН


 - Магнетна резонанца је нешто најбоље што су икада добили Краљево и Рашки округ.         - Све активности око куповине магнетне резонанце у дугом периоду је пратила негативна кампања. - Свечано отварање новог дела дијагностичког центра планирано за 7. октобар кад се обележава Дан Краљева. – На магнетну резонанцу у Краљеву упућени пацијенти са подручја Рашког, Расинског и Моравичког округа, али и северног дела Косова и Метохије. - Апарат ће радити у две смене иако магнетна резонанца не спада у хитне дијагностичке методе


 

Када је пред крај прошле године наговештена могућност куповине магнетне резонанце за потребе Опште болнице „Студеница“ многи су у Краљеву сумњичаво вртели главом уверени да је то само још једно од празних обећања и начин за прикупљање јефтиних политичких поена. Ни нешто касније, кад се у буџету града за ову годину појавила ставка којом се за куповину софистицираног уређаја обезбеђује педесет милиона динара, није било превише одушевљења а разлози за критику нађени су у уверењу да је знатна средства боље у ложити у Дом здравља који је, после издвајања из Здравственог центра „Студеница“, прешао под ингеренцију локалне самоуправе. Повод за критику овога пута је било уверење да би магнетна резонанца, као власништво грађана Краљева, једног дана могла да пређе у руке приватног власника здравствене установе.

Представници власти су пред крај фебруара ове године, у предвечерје првог меча Светске групе Дејвис купа између тениских репрезентација Србије и Хрватске, најавили донаторску вечеру са циљем прикупљања недостајућих средстава за куповину магнетне резонанце, а онда се изненада појавио донатор спреман да уложи више од пола милиона евра за овај апарат што је неверним Томама било повод за бригу о судбни 50 милиона динара из буџета за које се сумњало да би могли да буду злоупотребљени.
Од првог помена куповине магнетне резонанце за иницијаторима ове идеје вукли су се репови, а повод за бројне критике везиван за непостојање тендера, старост и врсту уређаја, његову цену и много тога другог.
Пре мање од месец дана, кад су завршене све административне процедуре, и било извесно да ће магнетна резонанца стићи у Краљево, огласили су се представници болнице, локалне самоуправе и Рашког управног округа и најавили да ће све дилеме бити разрешене у последњој трећини септембра. Двадесет четвртог дана деветог месеца у години из Немачке је пред Хируршки блок Опште болнице стигао велики шлепер, а радници уз помоћ тешке дизалице на тле спустили уређај који је изазвао толико узбуђења у јавности.
Подсећање Долазак магнетне резонанце прилика је за подсећање да ће све неверне Томе, које су од првог дана сумњале у ову причу, видети да је то најбоље што су добили Краљево и Рашки округ. Камион са опремом није могла да спречи ни блокада границе настала као последица избегличке кризе, а представнике власте и даље највише мучи негативна кампања која је у дугом периоду пратила све активности око куповине магнетне резонанце.
Монтажа магнетне резонанце представља почетак треће фазе заокруженог процеса, па се очекује да до средине наредне недеље стручњаци из немачког „Сименса“ заврше све радове пре него се уређај укључи први пут. Вршилац дужности директора Опште болнице др Зоран Мрвић потврђује да су грађевински радови у просторији у којој ће бити смештена магнетна резонанца завршени на време, а да је свечано отварање овог дела дијагностичког центра планирано за 7.октобар кад се обележава Дан Краљева.

- Сам апарат ће покрити једну широку област на простору три региона, Расински, Рашки и Моравички округ, али и северни део Косова тако да ће становници широке територије јужно од Ужица, па све до Ниша, бити ослоњени на Краљево, Општу болницу и магнетну резонанцу. Кадар смо обучили, али ћемо обуку наставити и даље. Обучена су четири лекара и седам техничара, а до Нове године ћемо имати супервизоре из клиничких центара, па се надам доброј услузи. Наше је да оправдамо поверење министарства, донатора, локалне власти и грађана, па верујем да неће бити дугих листи чекања што ће зависити и од капацитета апарата. У лекаре не сумњам, добро су савладали ову област и надам се скором успешном почетку рада – рекао је др Мрвић.
Интересовање за нови уређај постоји што потврђују пацијенти који се распитују за могућност заказивања снимања. У болници кажу да то неће бити могуће, нарочито не првог месеца након пуштања у рад, док се не установе потребни протоколи и од Министарства здравља не добије сагласност за коришћење нових технологија.
Како се не би стварале непотребно дуге листе чекања апарат ће радити у две смене иако магнетна резонанца не спада у хитне дијагностичке методе, а правилник Републичког фонда за здравствено осигурање прописује да пацијент пре него добије упут изврши снимање на скенеру. Др Мрвић потврђује да је магнетна резонанца једна од најбољих дијагностичких метода која је, што се сматра најважнијим, потпуно нешкодљива.

Након што магнетна резонанца буде пуштена у рад Краљево ће се сврстати у ред референтних дијагностичких центара на простору Србије, а градоначелник обећава да ће локална самоуправа и убудуће подржавати све акције које су везане за Дом здравља и Општу болницу како би, уз коришћење савремене опреме, пацијентима пружили адекватнију здравствену заштиту.

Нема коментара:

Постави коментар