уторак, 1. септембар 2015.

Друга фаза радова месец дана пре рока

РЕЗОНАНЦА У ОКТОБРУ


- Створени услови да монтажа магнетне резонанце отпочне 21. септембра, а пуштање у рад почетком октобра. – Једна група лекара завршила обуку, друга је приводи крају. – Завршена едукација две групе техничара. – Очекује се сагласност Министарства здравља за коришћење нове технологије. - Донација од 540 хиљада евра уплаћена на посебан рачун са кога је извршен трансфер на Сименсову филијалу у Бечу и тако отклоњене све сумње о злоупотребама везаним за куповину. – У завршној фази радови на адаптацији простора дневне гинекологије




Од тренутка кад је донета коначна одлука о избору добављача магнетне резонанце, коју је краљевачкој Општој болници донирао Миломир Главчић, отпочели су озбиљни радови на стварању услова како би овај значајан уређај, као што је обећано, почео да ради првих дана октобра. Након прве фазе, која је обухватала израду пројектне документације и статичко ојачање простора у коме ће бити смештен уређај, уследила је монтажа Фарадејевог кавеза за заштиту од зрачења и тако месец дана пре рока створени сви услови за монтажу. Од произвођача „Сименса“ стиже информација да се израда приводи крају а да ће монтажа, као што је прецизирано уговором, отпочети 21. септембра. Завршене су и административне процедуре везане за увоз и тако отклоњене све сметње за реализацију завршне фазе која укључује монтажу, од седам до десет дана, и пуштање у рад.

- Два лекара су завршила обуку, а друга два иду још месец дана. Према плану едукације до краја године две групе техничара завршавају обуку, а трећа иде за њима, тако да спремни дочекујемо почетак рада након што од Министарства здравља добијемо сагласност за коришћење нове технологије. Надам се да ће то бити до 1. октобра, а да ћемо 7. почети са радом – изјавио је вршилац дужности директора Опште болнице др Зоран Мрвић.
Приближавање рока до када у болницу треба да стигне магнетна резонанца повод је да ову установу посете представници локалне самоуправе и Рашког управног округа као и представник донатора Радоје Главчић који је потврдио да је донација од 540 хиљада евра уплаћена на посебан рачун са кога је извршен трансфер на „Сименсову“ филијалу у Бечу. Тако су отклоњене све сумње о злоупотребама везаним за куповину које су се појавиле у делу јавности.
- Пласиране су неке неистине, и полуистине, које су на читаву донацију бациле тамну мрљу. То није добро за ову донацију, а није добро ни као порука за остале донаторе који треба да помогну овом граду и региону – поручио је Радоје Главчић задовољан квалитетом радова и динамиком којом се приводе крају.
Захвалност за реализацију свега што је договорено стиже и од Миломира Главчића из Канаде који је, према последњим информацијама, упознат са током догађаја али и гласинама које на различите начине стижу и до њега. Оне су биле повод да и сам провери све што је потребно и потврди да нема замерки на досадашњи ток активности као ни понашање представника болнице и локалне самоуправе. И поред свега изостаје одговор на питање зашто се Краљево као модеран град, захваљујући неодговорном понашању појединаца, повремено спушта на ниво паланке и деструкције.
Министарство здравља  је обезбедило додатна средства за опремање простора, а две хиљаде евра, које је након краљевачког концерта донирао фронтмен групе „Ван Гог“ Звонимир Ђукић, утрошена су за израду пројектне документације  и опремање. Прилика да се негативна прича у потпуности демистификује пружа се за нешто мање од месец дана кад у Краљево стигне магнетна резонанца, а јавности буде пружена шанса да се до детаља упозна са свим што се дешавало од зачетка идеје о куповини до пуштања у рад.
Из Канаде стижу повољне информације о жељи Миломира Главчића да и даље улаже у Србију, а из болнице да се размишља постављање рељефа са његовим ликом и пригодне табле која ће дуго подсећати на доброчинство.

Након пуштања у рад реконструисане зграде Интернистичке болнице приступило се адаптацији простора у хируршком блоку у коме су биле смештене службе интернистичког сектора. Због ограничених средстава радови се обављају фазно, и завршавају део по део, а у завршној фази су на одељењу дневне гинекологије која треба да омогући пружање бржих и квалитетнијих услуга пацијенткињама.



Нема коментара:

Постави коментар