петак, 2. јун 2017.


Одржан семинар на тему

''Рационална употреба антибиотика у педијатрији''


 

  

У оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика, Министарство здравља Републике Србије, у партнерству са Удружењем педијатара Србије и Српским лекарским друштвом, организовало је семинар ''Рационална употреба антибиотика у педијатрији''. То је део активности у оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика, а сличан скуп је већ одржан у Београду и Новом Саду.

Предавање је намењено педијатрима из здравствених установа секундарног и терцијарног нивоа Централне и Западне Србије, а предавачи су били истакнути професори универзитета из Београда и Ниша.

Резистенција бактерија на антимикробне лекове је глобални проблем који све више заокупља пажњу стручњака. Последњих година се у Европи, а и у Србији,  повећава број пацијената који су инфицирани бактеријама отпорним на антибиотике, а резинстенција на антимикробне лекове је велика претња јавном здрављу. Број смртних исхода у Европи, због инфекција мултирезистентним бактеријама,  већи је за око 25 000 годишње, а трошкови за 15 милијарди евра

У складу са Стратешким акционим планом Светске здравствене организације за резистенцију на антибиотике за Европу и других међународних здравствених институција за сузбијање антимикробне резистенције и рационалне употребе антибиотика, Министарство здравља Републике Србије, у сарадњи са експертским тимом, већ више од годину дана спроводи низ активности и мера: 

·         израда националне стратегијa и акционог плана,
·         израду  новог националног водича добре клиничке праксе за употребу антибиотика,
·         јачање капацитета националних референтних лабораторија за етиолошку дијагнозу болничких инфекција и 
·         подизање свести о значају рационалне употребе антибиотика и претњи антимикробне резистенције међу здравственим радницима и грађанима.

Проф. др Радован Богдановић, председник Удружења педијатара Србије,  је рекао да је потрошња антибиотика у педијатрији велика, често услед некритичког прописивања од стране педијатара. Употреба антибиотика није ограничена само на медицини, већ је забележена и у ветеринарској медицини и у пољопривреди. Због тога су антибиотици изгубили моћ коју су имали, бактерије су стекле отпорност на поједине лекове, тако да ће се у блиској будућности поставити питање које антибиотике ћемо моћи да користимо у борби против болести.

Проф. др Мијомор Пелемиш, специјалиста за инфективне болести и болничку фармакологију, је нагласио да је задатак оваквих семинара едукација не само лекара, већ и грађана, како се ова врста лекова користи и у које сврхе. Због неконтролисане употребе антибиотика, постоји реална опасност да се ускоро изгуби битка у борби против разноврсних инфекција.

Присутне је, у име педијатријске секције Српског лекарског друштва поздравио председник Секције , проф. др Недељко Радловић.


Активности кампање за рационалну употребу антибиотика  се реализују  у оквиру ''Другог пројекта развоја здравства Србије'' (ДПРЗС) Министарства здравља, који се финансира из кредита Светске банке. 


Нема коментара:

Постави коментар