четвртак, 9. фебруар 2017.



У КРАЉЕВУ ПОТПИСАНО УКУПНО 4000 ДОНОРСКИХ КАРТИЦА






Србија је постала придружени члан ''Еуротранспланта'' – организације која пружа услуге центрима за трансплантацију, лабораторијама и донорским болницама у осам земаља.

Са ''Еуротрансплантом'' ће се потписати пробни уговор на годину дана, током којих треба испунити одређене услове који се тичу опремања болница, едукације запослених и повећања броја доступних донора. За Србију је приступање овој организацији веома значајно, јер отвара могућност да више људи добије орган и нову шансу за живот.

Владимир Новић – медицински техничар и координатор кампање ''Продужи живот'', која се у организацији Министарства здравља спроводи и у нашој установи, рекао нам је да је за сада број потписника донорских картица у нашој земљи 2 на 10 милиона становника. Потребно је да у наредном периоду овај број буде од 7 до10 донора на 10 милиона становника, односно да се потпише 1,5 до 2 милиона донорских картица. За десет година, колико се у нашем граду врши добровољно потписивање донорских картица, 4 000 наших суграђана је одлучило да донира своје органе, а на нивоу Србије је укупно 150 000 регистрованих донора.

Трансплантација је у Србији обновљена 2010. године, а током прошле  урађено је дупло мање операција трансплантације него у 2015. години. На листи чекања за трансплантацију органа тренутно се налази 790 пацијената.




Нема коментара:

Постави коментар