среда, 27. април 2016.



СКРИНИНГ АПАРАТ ДАР "БЛИЦ ФОНДАЦИЈЕ"




„Блиц фондација“ је почетком марта покренула акцију „Срце за децу“ чији је циљ да се свим породилиштима у Србији обезбеде скрининг апарати за рано дијагностиковање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади. После Ниша, Ваљева, Вршца, Прокупља и Шапца Краљево је шести град у коме је Одсеку неонатологије Опште болнице „Студеница“ уручен апарат за скрининг слуха, а сличне су до краја недеље добиле здравствене установе у Чачку и Новом Саду. Жеља организатора акције је да, уз помоћ друштевно одговорних фирми, у што краћем року ове изузетно значајне апарате добије свих 56 породилишта у Србији од Грачанице и Косовске Митровице преко Крушевца и Лознице до Сомбора и Суботице. Уредник „Блиц фондације“ Велимир Перовић сматра значајним да се оштећење код беба открије одмах по рођењу, најкасније за месец дана након тога, како би рехабилитација слуха почела на време у четвртом или петом месецу. Код деце рођене са оштећеним слухом, ако се оштећење открије на време и у складу са тим почне рехабилитација, он до поласка у школу може потпуно да се рехабилитује.
Помоћ у прикупљању средстава за куповину апарата обезбедила је компанија „Моцарт“, а донацију вредну 450 хиљада динара шефу Одсека неонатологије у Краљеву др Татјани Крушевац уручио је представник компаније Иван Чакајац.

Вредан поклон омогућава краљевачком да се сврста у ред породилишта која су отпочела скрининг слуха непосредно по рођењу што код родитеља умањује страх да ли им беба чује. Рани скрининг омогућава да се рехабилитација код деце са оштећеним слухом започне од трећег до шестог месеца живота, јер у том периоду долази до бољег и бржег развоја говора, нормалан и правилан интелектуални развој.
Рану дијагностику наглувости у данашње време могуће је установити већ у породилишту применом скрининг тестова - употребом портабилних електронских инструмената једноставном методом, без ризика по здравље детета. Применом ове методе јасно се повећавају квалитет живота и могућност за социјални развој детета.
- Урођено оштећење слуха више ни једном детету не сме да представља препреку да се нормално развија, комуницира, слуша музику, да се гласно радује, образује и буде друштвено корисна особа која може да живи од свог рада. Овим апаратом смо омогућили да се оштећење слуха дијагностикује одмах по рођењу и да рехабилитација под надзором лекара почне већ од шестог месеца, што гарантује да ће до поласка у школу дете потпуно развити говор и интелект – истакао је Перовић уз захвалност грађанима који су слали СМС поруке и уплаћивали новац на текући рачун „Блиц фондације“ и тако дали велики допринос спровеђењу акцију која је се сматра изузетно значајном за здравље деце.
Акција „Срце за децу“ траје до 31. маја а организатори до тада очекују још већу подршку грађана и друштвено одговорних фирми у порикупљању средстава. Опремањем свих породилишта апаратима за рано откривање проблема са слухом код новорођенчади Србија ће се придружити државама које већ спроводе рани скрининиг слуха, а лекари бити у могућности да у првих неколико дана по рођењу детета утврде постоји ли било какав проблем са слухом како би на време применили адекватну терапију. Сем што се детету пружа могућност да на време исправи проблем са слухом, и омогући нормалан и правилан развој, и друштво у целини добија мањи број деце које током живота имају развојне проблеме због касног откривања наглувости и глувоће.
Иако се у краљевачком породилишту сваке године роди између 1.300 и 1.400 деце нема статистичких података о оштећењима слуха, јер скрининг није ни рађен, а евентуални проблеми се откривају касније кроз рад педијатријске службе и Одељења за ухо, грло и нос. Примена новог апарата у свакодневном раду омогућиће да се лакше открију евентуална оштећења, па директор Опште болнице др Зоран Мрвић верује да ће већ до краја године бити познато да ли је, и колико, било новорођенчади са оштећењима слуха. Краљевачко породилиште се сврстава у ред најбољих у Србији, а када у наредних три до четири месеца буде опремљено још једним транспортним инкубатором та позиција ће бити учвршћена.

  



Нема коментара:

Постави коментар