петак, 26. фебруар 2016.


КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ




Због неистина које се ових дана пласирају у краљевачким медијима, а тичу се дигиталног мамографа, одржана је конференција за новинаре како би се представило стварно стање.
Др Зоран Мрвић – в.д. директора Опште болнице ''Студеница'' – рекао је да је дигитални мамограф донација Владе Јапана из јула месеца 2011. године и од тада је у сталној употреби. Апарат је три године радио беспрекорно, а први кварови су настали у септембру 2014. године. Након поправке кварови су се јављали спорадично, тако да је током годину и по дана утрошено око 1.500.000 динара са сервисирање овог апарата. Тим стручњака овлашћеног сервисера и произвођача није могао да утврди узрок кварова, па је то био основни разлог дугог чекања на поправку.

Током 2015. године и поред  кварова који су се јављали, урађено је 779 прегледа, а апарат није у функцији од августа те године. Аналогни мамограф, који такође постоји у нашиј установи, не користи се јер постоји могућност да због лоших перформанси прегледи на овом апарату не буду прецизни и тако доведу до грешке у дијагностици.
Министарство здравља је обавештено о проблемима које имамо, као и Републички фонд за здравствено осигурање који ће, уз одговарајући упут, обезбедити преглед на мамографу без чекања у неком од градова који имају мамограф. Наше пацијенткиње се најчешће упућују у КБЦ Крагујевац. Упућен је допис и Амбасади Јапана, која је донирала апарат, са молбом да нам се помогне, колико је то могуће. Набавка новог мамографа је најбоље решење, јер се честа поправка кварова и замена скупих делова не исплати.
Начелник Службе за радиологију – др Мирослав Миленковић – рекао је да у тој служби ради екипа сјајних радиолога који успевају да поред свакодневних дијагностичких прегледа обављају и прегледе у оквиру скрининг програма за карцином дојке. Тако је у периоду од новембра 2012. до септембра 2015. године урађено 6 327 ових прегледа.
Др Владан Шапоњић – епидемиолог Завода за јавно здравље Краљево, рекао је да се у нашој болници скрининг рака дојке спроводи од 01.03.2014. године, са краћим прекидима. За то време урађено је 1670 скрининг мамографија и код три пацијенткиње је откривен карцином у почетној фази, што олакшава излечење. ЗЗЈЗ је поставио циљ од 8000 скрининг прегледа годишње, што представља велико додатно оптерећење за лекаре и медицинске сестре, али је то у најбољем интересу наших суграђанки.
Др Зоран Мрвић је, упитан да прокоментарише рад апарата за магнетну резонанцу, рекао да је од 01. новембра 2015. до 23.02.2016. године урађен 521 преглед, што је око десетак прегледа дневно. У кабинету за магнетну резонанцу ради 2 лекара и 4 техничара, стручни консултанти су лекари из КЦ Ниш, листе чекања не постоје, а планирамо да број прегледа удвостручимо, у складу са препоруком Клиничког центра Србије.

Да имамо разлог и да се похвалимо, говори чињеница да смо по просечној дужини чекања на операцију катаракте (86 дана) једна од најбољих установа у Србији.


Нема коментара:

Постави коментар