четвртак, 8. октобар 2015.



МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА ПУШТЕНА У РАД





Магнетна резонанца, коју је краљевачкој болници поклонио донатор из Канаде Миломир Главчић, свечано је пуштена у рад.Од идеје до реализације прошло је свега седам месеци и од данас ће овај савремени дијагностички апарат, вредан 547 000 евра, бити доступан потенцијалним пацијентима од Ужица до Ниша, као и северног дела Косова, што је око 500 000 становника. Отварању Кабинета за магнетну резонанцу, којем су присуствовали државни секретар у Министарству здравља, проф. др Берислав Векић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, градоначелник Краљева Томислав Илић и бројни гости из јавног и политичког живота Краљева, претходило је откривање плоче са ликом Миломира Главчића, која је смештена у холу Опште болнице ''Студеница''. На њој стоји и порука добротвора из Канаде:
''Устајем и лежем са осмехом због сазнања да се тамо у Србији мом дару неко радује, јер помоћ другима сматрам и наградом за себе''.
Част да открију ово обележје припала је Миломировом рођаку Радоју  Главчићу и Миши Дугалићу, краљевачком новинару и пријатељу Миломира Главчића, захваљујући чијем ангажовању је и дошло до идеје и њене реализације да Краљево, односно наша установа,  добије магнетну резонанцу. Он је данас, у име Миломира Главчића, прочитао поруку којом се дародавац обратио свим Краљевчанима:
''Желим да се захвалим управи града Краљева, начелнику Рашког округа Небојши Симовићу, градоначелнику Томилсаву Илићу и др Зорану Мрвићу, директору Болнице, што су апарат у року прибавили и ставили у рад. Волео бих ипак да се он што мање користи, јер би то значило да сте ви, моји Срби, у добром здрављу. Но, знам да тај апарат, ма колико да је модеран и моћан, здрављу народа не може допринети без лекара и другх запослених у тој болници, па и њих уз највише поштовања поздрављам. Жао ми је што данас нисам са вама, али ја мислим стално на моју Србију''.
Да овај деведесетогодишњи  хуманиста, који пуних 65 година није био у Србији, ипак мисли на своју земљу, сведочи и то да ово није једина донација којом је помогао српски народ. За изградњу моста на Ибру Миломир Главчић је дао миллион евра.
Нажалост, ову последњу донацију пратила је безразложна и недобронамерна афера, подсетио је Радоје Главчић:
''Жалосно је што је на ову донацију пала једна тамна сенка, пласирањем неких полуистина и неистина. Поједини Краљевчани су послали лошу поруку и овом и будућим донаторима. Мислим да заиста за то нема потребе'', рекао је Радоје Главчић.
''Добити поклон вредан пола милона евра није мала ствар, нарочито ако знамо да ће он служити не само Краљевчанима, већ и огромном броју становника  у овом делу Србије, поносно је истакао директор Опште болнице '' Студеница'', др Зоран Мрвић.
''Обећавам да ће редови и листа чекања бити мали. Не могу да кажем да их неће уопште бити, јер је дијагностика на овом апарату доступна за потенцијалне пацијенте Рашког, Моравичког, Расинског округа, па и северног дела Косова'', казао је др Мрвић.
Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа рекао је да Миломир Главчић никада није дошао у Србију, али је осетио потребу да помогне.
''Мој апел је да сви људи који могу и желе и сви они који су можда били и неправдедни према Србији, да не кажем да су је пљачкали, нађу мало радости, мало жеље да помогну овој нашој Србији, да дају део средстава за изградњу болница, школа, цркава, старачких домова, да сачувамо државу'', рекао је начелник Рашког управног округа, Небојша Симовић
Државни секретар у Министарству здравља, проф. др Берислав Векић, није крио задовољство што је данас боравио у у једној од најуспешнијх здравствених установа у Србији:
''Морам да истакнем да ми у Министарству здравља можемо с правом и јавно да кажемо да се поносимо једном изузетном успешном болницом и колективом, као што је краљевачки. Они су то својим радом показали и сигуран сам да ће наставити овако ии у временима која долазе'', казао је проф. Векић.
Миломир Главчић је набољи пример доброчинитеља, јер је до сада нашој земљи донирао више од 6 милиона евра. Он планира још једну донацију која ће бити посвећена сиромашним људима у нашој земљи.
Свечаност је завршена поделом захвалница свима који су учествовали у набавци и опремању овог кабинета:

-           Г-дину Миломиру Главчићу – доброчинитељу;
-           Г-дину Небојши Симовићу – начелнику Рашког округа;
-           Г-дину Мирољубу Дугалићу - новинару;
-           ГП ''Николић'' д.о.о. Краљево;
-           ПП ''Вирџинија'' д.о.о. Краљево;
-           Милићевић Тими из предузећа ''Техномаг'' Краљево;
-           Банци ''Интеза'' филијала Краљево;
-           Рок групи ''Van Gogh '' из Београда.



 

 



Нема коментара:

Постави коментар