уторак, 12. мај 2015.

Дан медицинских сестара


СНАГА ЗА ПРОМЕНЕ У СЕСТРИНСТВУ





Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Србије обележава 12. мај као Међународни дан медицинских сестара, а организација централне прославе је ове године поверена Општој болници „Студеница“ у Краљеву. Централна прослава је реализована организацијом Свечане академије, на којој су додељене захвалнице и награде изабраним појединцима и здравственим установама, и предавањем на тему по препоруци Међународне асоцијације медицинских сестара.

Међународни дан медицинских сестара обележава се сваке године 12. маја у знак сећања на датум када је у Фиренци 1820. године рођена Флоренс Најтингејл која се целог живота борила за унапређење ове професије и права жена. Од ране младости је показивала посебно интересовање и љубав према неговању болесника, а након завршетка школовања у Немачкој пријавила се за одлазак на ратиште у Турску где је током Кримског рата, са још 38 медицинских сестара, учествовала у раду војних болница. Флоренс је допринела бољој организацији медицинске службе, што је резултирало драстичним падом смртности међу рањеницима, а по повратку у Енглеску 1856. године наставила је са радом и унапређењем сестринства отварајући школе за медицинске сестре у Енглеској, и другим земљама, у којима су предавале њене ученице. Флоренс Најтингел је написала књигу о савременим принципима неге болесника, па се сматра утемељивачем модерног сестринства.
Председница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Србије Иванка Аџић је подсетила присутне на академији на препоруку међународне асоцијације да тема овогодишњег обележавања буде „Снага за промене у сестринству“.
- Како сестре Србије да смогну снагу и превазиђу проблеме које имају и са којима се срећу. Тако што ће свака од нас препознати колику снагу има. Сигурна сам да ћемо имати моћи, знања и искуства да учествујемо у раду и да превазиђемо проблеме са којима се срећемо, а срећемо се са проблемом спашавања професије и урушавања способности система да омогући сваком ко пожели да буде сестра. Све које смо се определиле за ову професију знале смо шта хоћемо, којем циљу стремимо, да је наша жеља и потреба да стекнемо знање и применимо га у раду са болеснима, а у превенцији када су у питању здрави. Удружење сестара, техничара и бабица које постоји 20 година има снаге да се суочи са проблемима, има снаге, моћи и знања, има свој тим и сестре које ће представити проблем и изнаћи решења – каже Аџић.
Прва прилика за то је десети Конгрес Европске асоцијације сестара у неурологији, који се половином јуна ове године одржава у београдском Сава центру, за који су учешће пријавиле колегинице и колеге из  великог броја европских дражава, Данске, Холандије, Норвешке, Хрватске, Енглеске, Босне и Херцеговине, Финске, Шведске, Словеније, Аустрије, Македоније, Белгије, Малте. Међу две стотине до сада регистрованих учесника су и медицинске сестре и техничари из Сједињених Америчких Држава и Аустралије.
Двадесету годишњицу постојања Удружење медицинских сестара, техничара и бабица Републике Србије обележава радно организацијом четвртог Конгреса, 10. јуна ове године у свечаној сали Скупштине града Београда, али и редовним састанцима и сипозијумима на којима се разматрају проблеми струке са циљем да се унапреди положај сестринства.
У време кад је тешко ускладити савремену медицинску технологију и хумани начин опхођења са пацијентима показало се да ни један апарат, ма колико био савремен, не може да замени стручну негу, присан додир и саосећање медицинске сестре. Да те категорије од медицинске сестре захтевају највећу озбиљност у савладавању знања и вештина, али и личну надахнутост, интуицију и инвентивност подсетила је председница краљевачког удружења Станимирка Лазовић потврдом да су медицинске сестре персонификација здравствене неге због чега чине битан и незаменљив стуб медицине.
Медицинске сестре и техничари представљају најбројнију групу у здравственом систему која уједно има најдужи контакт с пацијентом, а бројни захтеви које пред њих поставља савремена медицина подразумевају стални рад на личном и стручном усавршавању. У исто време нови задатак школског система је да од медицинске сестре формира емоционално зрелу особу и позитивну личност са природношћу, истинским хуманизмом и пуним разумевањем за болесног човека.
Дани као што је 12. мај прилика су за бројне честитке, а краљевачке медицинске сестре и техничари најзначајнијом сматрају ону коју им је упутио вршилац дужности директора Опште болнице „Студеница“ др Зоран Мрвић. Више од честитки значи обећање о стварању бољих услова за рад и исплати свих принадлежности у складу са законском регулативом.

Податак да у болници има четрдесет сестара мање од кадровског плана, а чак 120 мање од стандарда, довољно говори о томе колико су преоптерећене и изложене напору при обављању свакодневних задатака. Ма колико да има и оних које, због природе радног места, мање раде неспорном се сматра чињеница да је чак 90 одсто њих преоптерећено. Због тога је са посебним задовољством прихваћено обећање министра здравља да ће бити одобрено запошљавање 15 нових медицинских сестара. Уз пет запослених у јануару, и још толико током марта и априла, са онима које су примљене током протекле године тек за нијансу су растерећене медицинске сестре и техничари чија је пажња усмерена ка менаџменту болнице од кога се очекују нова запошљавања и побољшање услова рада.

Нема коментара:

Постави коментар