понедељак, 29. јануар 2018.



НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНИХ ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА





У циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, настављена је акција бесплатних превентивних прегледа коју организује Министарство здравља Републике Србије, а спроводе здравствене установе широм земље.
Екипе Опште болнице ''Студеница'' и Дома здравља Краљево су у недељу. 28. јануара, у периоду од 08:00 до 16:00 часова, обављале прегледе за грађане Краљева и околине. Наши суграђани су, чак и они без здравственог осигурања, могли су да обаве ултразвучни преглед абдомена, тумор маркере гастроинтестиналног тракта ЦЕА и  ЦА 19-9, а организован је и гинеколошки преглед за жене.
Прегледано је 232 наших суграђана, од тога њих седморо није имало регулисано здравствено осигурање. Урађено је 12 тумор маркера гастроинтестиналног тракта, 200 ултразвучних прегледа абдомена.
Екипе краљевачког Дома здравља су извршиле 70 гинеколошких прегледа, од тога 57 ПАП тестова и 57 колпоскопских прегледа.
Током дана обишао нас је државни секретар у Министраству здравља, др Мехо Махмутовић, који је био задовољан одзивом грађана и организацијом прегледа. У разговору са државним секретаром др Махмутовићем, в. д. директора наше болнице, др Зоран Мрвић, је  истакао неопходну набавку једног дигиталног мамографа, јер постојећи због великог квара није у функцији, а поправка је веома скупа.
С обзиром на то да су Општа болница ''Студеница'' и Дом здравља Краљево у самом врху установа које су скрининг програме протеклих година спроводиле беспрекорно, оправданост захтева за набавку једног оваквог апарата је очигледна. Министарство здравља ће, рекао је државни секретар, учинити све што може како би дигитални мамограф стигао у Краљево.

Тиме би се употпунила набавка апарата за дијагностику, а пацијентима омогућила квалитетнија и благовремена услуга у циљу раног откривања болести, ефикаснијег лечења и излечења.

 

   







Нема коментара:

Постави коментар