уторак, 31. мај 2016.



Светски дан без дуванског дима 2016:

Припремимо се за безлична (стандардизована) паковања дуванских производа




Сваке године 31. маја Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичу здравствене ризике повезане са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.
Ове године 31. маја на Светски дан без дуванског дима Светска здравствена организација и Секретаријат Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО позивају државе да се припремају за увођење безличних (стандардизованих) паковања дуванских производа.
Безлична паковања представљају значајну меру која смањује потражњу за дуванским производима тако што се:
•           смањује привлачност дуванских производа,
•           смањује могућност да паковања дуванских производа постану средства за  рекламирање дуванских производа,
•           ограничава лажно обележавање дуванских производа и
•           повећава ефикасност здравствених упозорења.


Безлична паковања дуванских производа такође ограничавају или забрањују коршћење логоа, боја, бренда или рекламних порука на паковањима дуванских производа, изузев имена бренда и имена производа која се могу приказати само у стандардним бојама и одређеном врстом слова.

Водич за примену чланова 11 и 13 Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО препоручује да државе - уговорне стране Оквирне конвенције усвоје безлична паковања.
Безлична паковања се надовезују на друге мере контроле дувана којима се обезбеђује свеобухватни мултисекторски приступ. Политичари, цивилно друштво и јавност треба да предузму све активности да би њихове владе усвојиле безлична паковања.

Чињенице у вези безличних паковања
Интересовање за увођење безличних паковања расте широм планете:
•           у децембру 2012. године Аустралија постаје прва држава која је у целини применила безлична паковања,
•           године 2015. Ирска, Велика Британија и Северна Ирска и Француска усвојиле су законе о имплементацији безличних паковања чија преимена пошиње  од маја 2016. године,
•           већи број земаља су у одмаклом стадијуму усвајања закона о безличним паковањима.

Циљеви кампање Светског дана без дуванског дима у 2016. години су:
•           истаћи улогу безличних паковања као једног елемента свеобухватног мултисекторског приступа у контроли дувана,
•           олакшати усвајање политике о безличним паковањима у државама-уговорним странама Оквирне конвенције и на глобалном нивоу, обезбеђивањем убедљивих и јасних података о њиховој ефикасности,
•           охрабрити државе-уговорне стране да ојачају мере које се тичу паковања и обележавања дуванских производа, али и које ограничавају рекламирање, промоцију и спонзорства и тиме постепено олакшавају усвајање безличних паковања и
•           подржати државе-уговорне стране и цивилно друштво да се супротставе уплитању дуванске индустрије у политичке процесе који се тичу усвајања закона о безличним паковањима.



Нема коментара:

Постави коментар