петак, 9. јун 2017.


ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ О БЕЗБЕДНОМ РУКОВАЊУ ЦИТОТОКСИЧНИМ ЛЕКОВИМА


 У организацији Удружења медицинских сестара, бабица и здравствених техничара ОБ ''Студеница'' Краљево, Фармацеутске асоцијације Новог Сада и консалтинг компаније ''Media Sana'' Београд, у нашој болници је организован Симпозијум о безбедном руковању цитотоксичним лековима.
''Мedia Sanа'' из Београда је независна компанија која окупља и повезује стручњаке различитих експертиза кроз семинаре и друге едукативне скупове, са циљем унапређења праксе у здравственом систему, па је као таква била један од спонзора овог симпозијума.  Поред њих, организацију су помогле и следеће компаније: ''Vicor'',  ''Quatalia'', ''Actavis-Teva'', ''Orthaoid'', ''B Braun'', ''Aspen'', ''Promedija'', ''Investfarm'', ''Pfizer''.
Први овакав Симпозијум  одржан је на Војно – медицинској академији у Београду, а због великог интересовања и на иницијативу главне сестре наше установе, Марије Мијајловић, поновљен је и у Краљеву.
Предавање на тему ''Безбедност код припреме и примене опасних лекова одржао је господин Мирко Мунко, магистар сестринства и стручни сарадник компаније ''Becton Dickinson'' из Загреба.
''Мото оваквих скупова је, на првом месту, сигурност ''– истиче Мунко. ''Из личног искуства знам да запослени који врше припрему раствора за хемотерапију, о сопственој заштити знају нешто, али не довољно. Имајући у виду да се тржиште лековима стално обогаћује новим врстама лекова, неопходна је константна и циљана едукација запослених која је везана за примену свих врста иновација. Пацијент је увек у центру пажње здравствених радника, међутим и лична одговорност за сигурност према себи треба да буде у фокусу медицинских сестара и техничара'', наглашава Мирко Мунко.
У име домаћина, госте је поздравио др Драган Каљевић, помоћник директора за квалитет, Опште болнице ''Студеница''.
Као представник организатора, учесницима се обратила Марија Мијајловић, главна сестра наше установе: ''Врло често заборавимо да заштитимо себе док помажемо другима. У нашој земљи само Војно- медицинска академија врши централно растварање цитостатика по свим стандардима. Данас ћемо уз помоћ предавања, приказа из праксе наших колега, који су својим знањем и вештином унапредили своју праксу приликом растварања, припреме и примене ових лекова на онколошким, хематолошким одељењима, клиникама и институтима, покушати да приближимо важност безбедног руковања оваквом врстом лекова.
У Краљеву је све већи број оболелих од карцинома, па је и примена цитотоксичних лекова у константном порасту. Надам се да ће се у свим здравственим установама ускоро примењивати све оно о чему ћемо данас говорити, како би се осигурала безбедност здравствених радника који су у непосредном контакту са цитостатицима '', рекла је Марија Мијајловић.
На Првом сипозијуму, који је одржан у Београду, навели су да са еминентним и високо професионалним предавачима настоје да пробуде и савест оних од којих зависи добра просторна и кадровска организација за безбеднију примену цитотоксичних лекова.




Нема коментара:

Постави коментар