субота, 30. септембар 2017.


ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА





Поводом 29. септембра, Светског дана срца, екипа Опште болнице ''Студеница је, у сарадњи са Црвеним крстом, Заводом за јавно здравље и Домом здравља Краљево на Тргу српских ратника организовала превентивне прегледе суграђана. Лекари и медицинске сестре наше установе су грађанима мерили ниво шећера у крви, крвни притисак и делили брошуре са препорукама за здрав живот. О значају превентивних прегледа, здравој исхрани, физичкој активности и избегавању цигарета и алкохола заинтересованима су говорили тимови направљени из ових установа.
Према подацима националног регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова, током 2015. године у Србији је умрло 54.376 особа. Ове болести, са учешћем од 52,4% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Исхемијске болести срца и цереброваскуларне болести заједно су водећи узроци смртности у овој групи обољења.
Већина КВБ узрокована је факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност – гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који се не могу контролисати, као што је наследни фактор, године старости и пол.
Због највеће смртности коју изазивају болести срца, овакав начин промовисања превентивних прегледа и здравих навика је од великог значаја.

 




Нема коментара:

Постави коментар