четвртак, 02. фебруар 2017.ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ
У Србији се недеља превенције рака грлића материце обележава 11. пут, а Дом здравља Краљево од 22. до 31. јануара предузима низ активности са циљем да побољша информисаност жена о значају превентивних прегледа. Тим поводом организована је конференција за новинаре на којој је наглашено да превентива доприноси смањењу броја оболелих и умрлих од овог, још увек веома озбиљног проблема јавног здравља.
Начелница Службе за здравствену заштиту жена прим. др Тамара Анђелковић рекла је да је рак грлића материце болест која се може јавити код свих жена, а најчешће јавља код жена између 35 и 50. године живота.
„Клиничка пракса, међутим, показује да се са овом болешћу, нажалост, некада суочавају и много млађе пацијенткиње, каже Анђелковић.
У питању је болест која се веома споро развија, па у премалигној или у раној малигној фази не даје готово никакве симптоме који би могли да укажу на њено постојање, тако да је једини начин да се ова болест открије редован превентиван гинеколошки преглед и узимање Папаниколау бриса.
Потребно је осам до десет година да из фазе раног малигног пређе у пуно малигно обољење, а у случајевима раног откривања, болест је стопроцентно излечива и не отавља никакве последице по будући живот и рађање. Када дође до фазе пуног развоја малигнитета, лечење је комплексније,а успех мање загарантован. Осим генетских фактора, основни узрок за настанак рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом, коју сачињава више од 100 типова вируса, 40 гениталних, од којих су типови 16 и 18 виског малигног потенцијала и који се сматрају одговорним за настанак ове врсте канцера.

„Наду даје ХПВ вакцина, која код нас у продаји постоји под називом Гардасил и Церварикс, а препорука је да вакцинацијом буду обухваћене девојчице и дечаци од 9 до 13 година, иако те вакцине не штите од свих хуманих папилома вируса, појаснила је начелница Службе за здравствену заштиту жена, истичући да су у овој служби презадовољни одзивом Краљевчанки на организоване скрининг прегледе, који је прошле године износио више од 90 одсто.
„Ова вакцина не може да заштити од свих папилома, већ од два или четири, мада су сви остали сојеви мање присутни као узрочници, истакао је Владан Шапоњић, епидемиолог у краљевачком Заводу за јавно здравље, изражавајући наду да ће, напретком технологије бити могуће заштити пацијенте од већег броја сојева папилома вириуса.
Душица Александровић, онколог у Општој болници „ Студеница“, поручила је суграђанкама да схвате колико је важно болест открити у најранијој фази, када се болесница збрињава оперативним лечењем.
„Лоше је када је болест локално узнапредовала или у метастатској фази, када је лечење компликованије и скупље, а изгледи за излечење јако мали,  поручила је др  Александровић.
За три године, откада траје скрининг програма, у Краљеву је урађено укупно 18.379 прегледа. Планирано је да скрининг прегледима у наредне три године буде обухваћена 31.000 суграђанки старих од 25 до 65 година.
Прошле године Служба за здравствену заштиту жена обавила је 9.561 преглед, од чега 7.769 организованих скрининг прегледа на рано откривање рака грлића материце. Од тог броја, код 72 жене установљено је и потврђено премалигно, код пет рано малигно, а код 12 малигно обољење.
У Србији сваког дана од рака грлића материце оболе четири жене, једна изгуби битку са овом болешчу, али је у Рашком округу, посебно у Краљеву, што је охрабрујуће, последњих година забележен пад броја оболелих.
Смањењу броја оболелих од овог карцинома доприноси све присутнија свест суграђанки да треба да брину о свом здрављу. Нема коментара:

Постави коментар