среда, 22. јул 2015.


„Дете у срцу“ поново у болници


ЈОШ ЈЕДНА ВРЕДНА ДОНАЦИЈА


- Удружење „Дете у срцу“ даривало породилишту Опште болнице „Студенице“ 140 спаваћица за породиље и двадесет кошуља за раднике обезбеђења. – Друга у низу донација којима се доприноси бољем раду особља.
У време свеопште штедње узроковане великим трошковима у јавном сектору свака донација, ма колико била мала, чини се значајном посебно ако је намењена побољшању услова боравка у здравственим установама. Након не тако давне донације породилишту Опште болнице „Студеница“ових дана је уследила још једна којом је Удружење „Дете у срцу“ даривало ову здравствену установу. Донација се састоји од 140 спаваћица намењених породиљама и двадесет кошуља са кратким рукавима за раднике обезбеђења. Обезбеђена је уз помоћ спонзора и пријатеља удружења из Врања и Бугарске, а друга је у низу које „Дете у срцу“ дарује овој здравственој установи. Подсећање да је пре неколико година организовано дружење и концерт за најмлађе пацијенте Опште болнице повод је за обећање да ће сличних акција бити и убудуће, а све са циљем да се допринесе бољем раду особља.
Вршилац дужности директора Опште болнице др Зоран Мрвић потврђује да се наставља тренд обезебеђивања донација, а последња ће побољшати квалитет и услове боравка породиља у породилишту, посебно хигијенске након порођаја.
Податак да у породилишту у сваком тренутку има бар 25 жена, а да је у летњим месецима неопходно најмање два пресвлачења дневно и потребу за 50 спаваћица, води ка закључку да се најновјом донацијом обезбеђују врхунски хигијенски услови за најмање три дана, а са постојећим резервама и за читаву недељу.
У Општој болници посебно важним сматрају донације породилишту у коме је протекле године обављено 1.349 порођаја. Иако се бележи тренд лаганог повећања новорођене деце очекује се да би у породилишту до краја године светло дана могло да угледа око 1.200 беба. Њима и мајкама првих дана по порођају добро дођу поклони као онај додељен продилишту током претходног месеца кад је донатор обезбедио комплете пелена, хигијенске марамице и брошуру о начину исхране, неге детета и свега што треба да се зна првих месеци по порођају. То ће, потврђује др Мрвић чинити у периоду од годину дана.
Општа тенденција за побољшање хигијенских услова у породилишту води ка размишљању о набавци довољног броја клима уређаја чиме би се додатно повећао квалитет боравка у једном од најбољих породилишта у Србији.
Преговори са бројним другим донаторима су у току, а искуство код великог броја њих потврђује постојање жеље да помогну, али и да знају како се донација користи и да ли је поклон стигао у праве руке. Захваљујући пријатељским везама крајем следеће недеље, и почетком августа, очекује се велика донација из Италије од 37 кревета и исто толико наткасни, а у октобру апарат за операцију катаракте који се сматра посебно битним фактором за смањење листе чекања за ову интервенцију. Иако се краљевачка Општа болница сврстава у ред здравствених установа код којих се на листама чекања налази најмањи број пацијената постоји стална тенденција да се он, ако не елиминише потпуно, бар сведе на најмању могућу меру.

Нема коментара:

Постави коментар