среда, 7. децембар 2016.



ОБЕЛЕЖЕН
МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ



Међународни дан борбе против СИДЕ, 1. децембар, обележен је заједничком конференцијом за новинаре коју су организовали представници Завода за јавно здравље Краљево, Црвеног Крста, Опште болнице ''Студеница'' и Дома здравља Краљево.

Најефикаснији, а уједно и најјефтинији, метод за дугорочно решавање проблема које изазива инфекција узрокована вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ) је едукација младих везана за чување и унапређење репродуктивног здравља.

Прим. др Тамара Анђелковић – начелница Службе а здравствену заштиту жена, која уједно руководи Саветовалиштем за младе у оквиру Дома здравља, подсетила је младе да избегавањем ризичних понашања и коришћењем адекватне заштите при сексуалним односима штите себе од сексуално преносивих болести, међу којима је најопаснија сида.

Светска здравствена организација је упозорила да више од 40 одсто људи заражених ХИВ-ом не зна да има тај вирус, а да више милиона људи пропушта прилику за лечење, које им може спасити живот и спречити ширење вируса на друге људе. Од 2005. до 2015. године проценат људи који су сазнали да имају ХИВ повећан је са 12 на 60 одсто. Око 35 милиона људи широм света је заражено ХИВ-ом, а само 13 милиона има приступ лечењу.

Први пацијент заражен ХИВ-ом у Србији је регистрован 1985. године. До данас је откривено 3 389 особа инфицираних ХИВ-ом, а од СИДЕ су умрле 1 194 особе.

Др Верица Ђукић – епидемиолог Завода за јавно здравље Краљево је истакла да је на глобалном нивоу циљ да до 2030. године ХИВ не буде јавно здравствени проблем, односно да особе које су заражене овим вирусом не представљају проблем за друге особе, у смислу преношења вируса. То значи да би уз коришћење адекватне терапије лековима, болест била под контролом.

О лечењу пацијената који су заражени ХИВ вирусом говорио је др Милан Парезановић – начелник Службе за инфективне болести. Циљ оваквог лечења је продужити период без симптома болести, тако да је најважније са лечењем почети што пре.Рано лечење инфекције настале вирусом ХИВ-а и СИДЕ има двоструки ефекат – не само да побољшава здравље појединца, већ смањује његово вирусно оптерећење, чиме се умањује ризик преношења вируса на друге особе.

И Црвени крст Краљево има одређене активности везане за младе, првенствено кроз разне представе за ученике основних школа, а вршњачке едукације се константно спроводе у краљевачким средњим школама. Заједнички циљ је да се што већи број младих који имају ризично понашање тестира, како би се на време започело лечење.
Овогодишњи дан борбе против сиде обележава се под слоганом ''Тестирање је у моди, тестирај се и  ти''.


Нема коментара:

Постави коментар