понедељак, 17. октобар 2016.


ОКТОБАР – МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ

Светски дан хране 16.октобар



Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране се обележава под слоганом Климатске промене утичу на производњу хране.
Глобална популација је у сталном порасту, а очекује се да ће број становника на Земљи до 2050.године бити 9,6 милијарди. Како би задовољила све већу потражњу за безбедном храном и истовремено обезбедила намирнице неопходне за правилну исхрану популације, пољопривредна производња се стално мења и одговара на различите изазове савременог доба, а један од њих  су климатске промене. Последњих деценија све је више проблема у производњи довољних количина хране као последица промене климе.  Изазов представљају не само сетва и жетва пољопривредних култура, већ и складиштење и транспорт, а посебно рационално коришћење природних ресурса уз очување екосистема и обезбеђење одрживог развоја у области производње хране. Овогодишњи Светски дан хране посебно наглашава значај безбедности хране на коју веома утичу и климатске промене, па овом приликом подсећамо на пет кључних правила за безбедност хране:
1. Одржавајте хигијену;
2. Одвојте свеже и кувано;
3. Кувајте довољно;
4. Чувајте храну на безбедним температурама;
5. Користите исправну воду и свеже намирнице.
Институт за јавно здравље Србије ''др Милан Јовановић Батут'' и ове године у месецу у коме се обележава Светски дан хране подсећа на значај правилне исхране  за очување и унапређење здравља. Основни принципи правилне исхране су редовност оброка током дана, правилан избор намирница које користимо у својој исхрани, начин њихове припреме, али и количина појединих намирница које свакодневно користимо.

Овогодишња кампања има за циљ информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих.


Нема коментара:

Постави коментар